Feest in Blijdorp: 10 schattige babygiertjes geboren!

Afbeelding: Diergaarde Blijdorp (YouTube)

De ontsnapping van een Rüppellsgier had in Blijdorp voor wat roerige tijden gezorgd onder de dierverzorgers, maar nu hebben ze iets te vieren. Er is namelijk feestelijk nieuws: in Diergaarde Blijdorp zijn maar liefst tien kleine Rüppellsgiertjes geboren! Lees snel verder waarom dit extra bijzonder is.

De wisseltruc

De geboorte van de 10 babygiertjes is een teken van een succesvol fokprogramma in Diergaarde Blijdorp. Ze zetten zich namelijk keihard in voor het beschermen van deze bedreigde diersoort. Deze gieren hebben het namelijk niet makkelijk in hun natuurlijke habitat in Afrika, waardoor het van belang is om een reservebestand op te bouwen.

Om de geboortes te realiseren zijn de gieren in de maling genomen. De gieren leggen 1 ei per seizoen, maar de verzorgers van Blijdorp halen het eerste ei weg. Zo kunnen de ouders een tweede ei leggen! Zodra het kuiken geboren is, wordt het een paar dagen met de hand gevoerd zodat die fit is. Vervolgens wordt er gezocht naar geschikte pleegouders in andere dierentuinen.

Een unieke samenwerking onder dierentuinen

Dit is dus allemaal dankzij een bijzondere samenwerking tussen vier dierentuinen: Avifauna, Blijdorp, DierenPark Amersfoort en Beekse Bergen. Door de samenwerking tussen deze dierentuinen kunnen er meer eieren worden gelegd én zijn er genoeg pleegouders beschikbaar. Hierdoor zijn zowel in Blijdorp als de andere dierentuinen jonge gieren te bewonderen.

Bekijk hier een filmpje van een babygiertje!