Beleef het IJsselmeer op de Stedemaeght

Vaar op één van de mooiste zeilschepen van Nederland! Dit schip heeft drie imposante masten en een prachtig zeiloppervlak. Dit zorgt ervoor dat zeilen op het IJsselmeer echt een unieke ervaring wordt. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Stedemaeght? Lees dan verder en kom erachter wat dit zeilschip zo uniek maakt!

De Stedemaeght: van walvisjager tot driemastbark

De Stedemaeght heeft een rijke geschiedenis. In 1926 werd het schip gemaakt in Oslo voor de walvisjacht, door scheepswerf “Nylands Verkstad”. Aangezien het schip op walvissen moest jagen, werd het uitgerust met een groot harpoeneerkanon op het voordek. De Stedemaeght werd in die tijd de “Pol IV” genoemd.

Tot 1949 was het schip in dienst als walvisjager, maar later in dat jaar werd het schip omgebouwd tot een echt vrachtschip. Er werden toen een reusachtige motor en 2 laadmasten bijgebouwd. In 1965 kwam het schip onder Deense vlag te varen en werd rederij Vishen uit Dansde de nieuwe eigenaar.

Uiteindelijk werd in het voorjaar van 1991 het schip door een scheepshandelaar naar Nederland gebracht en in 1992 werd het door Toon Slurink gekocht. Het schip was hem al opgevallen vanwege zijn mooie lijnen. Slurink had meten een visie voor zich: dit zou écht een mooi zeilschip worden. In het najaar van 1993 werd een 3-mast tuigage aangebracht en de nieuwe naam “Stedemaeght” op de naamplank geschilderd.

Op 19 april 1994 werd door ZKH Prins Willem-Alexander het eerste zeil gehesen. Dit markeerde het derde leven van het schip als zeilschip. Voorzien van een driemastbark en geschikt voor feesten en partijen.

Stap aan boord van de Stedemaeght

Nu kun je op de Stedemaeght een prachtige route varen over het IJsselmeer! Stap aan boord van het schip in Lelystad en ga op pad richting Hoorn. Geniet op het dek van het voorjaarszonnetje en laat de wind door je haren waaien. Ook kun je op het schip genieten van een hapje en/of drankje en de matrozen helpen!

Verder valt er nog meer te beleven aan boord van de Stedemaeght: het is een unieke vergaderlocatie en trouwlocatie, en kan zelfs voor teambuilding worden gebruikt. Check alle opties op hun site.

Mis dus niet een bijzondere tocht op de Stedemaeght en scoor hier voordelig je zeiltocht van Lelystad naar Hoorn!

Stedemaeght (2).jpg