Bijzonder nieuws: drie olifanten tegelijk zwanger in Beekse Bergen

Er is bijzonder nieuws uit Beekse Bergen. Daar zijn namelijk drie olifanten tegelijk zwanger! De olifant Punda en haar dochters Pina-Nessi en Bongi zijn allemaal in verwachting. Beekse Bergen maakte dit bekend tijdens een onthulling in de nieuwe - en nog in aanbouw - Olifantenvallei.

Een forse gezinsuitbreiding

“Het is erg bijzonder dat er maar liefst drie olifanten drachtig zijn in ons park", vertelt hoofd dierenverzorging Yvonne Vogels op de site van Beekse Bergen. “Jaarlijks worden er gemiddeld twee tot zes Afrikaanse olifanten in Europese dierentuinen geboren. Het komt ook voor dat er in één jaar geen Afrikaanse olifanten geboren worden."

De vader van deze drie kalfjes is Yambo. Hij kwam in 2021 vanuit een dierenpark in Spanje naar Beekse Bergen. "Yambo voelde zich gelijk thuis in Beekse Bergen en de dames waren ook meteen erg onder de indruk van deze vriendelijke reus. Dit was wederzijds, want ook hij had interesse in de drie koeien. Er vonden meerdere dekkingen plaats met een hoop bombarie van de rest van de familie”, zegt Vogels.

Olifanten zijn gemiddeld 22 (!) maanden drachtig. Volgens Vogels is het nog lastig te bepalen wat de exacte bevallingsdatum zal zijn, maar Beekse Bergen hoopt in oktober of november het eerste olifantenjong te verwelkomen.

Ernstig bedreigd in het wild

De Afrikaanse olifanten leven ten zuiden van de Sahara in Oost- en Zuid-Afrika en worden in het wild ernstig bedreigd. Dit komt door stroperij, maar ook door klimaatveranderingen en het verlies van levensgebied. Dat de drie olifanten zwanger zijn, is dus bijzonder en heugelijk nieuws. Volgens Vogels worden er namelijk jaarlijks gemiddeld twee tot zes Afrikaanse olifanten in Europese dierentuinen geboren.

Voor het beschermen van een gezonde reservepopulatie is er een managementprogramma binnen de Europese dierentuinen. “Yambo is voor het managementprogramma naar ons park gekomen en we zijn dan ook erg blij dat we met de geboorte van de jonge olifanten hieraan bijdragen”, aldus Vogels.

Check hier een filmpje van Beekse Bergen

Tickets Beekse Bergen

Als je goed kijkt kun je de buikjes al zien van de drie olifanten. Kom ze bezoeken in Beekse Bergen en ontmoet Punda, Pina-Nessi, Bongi en Yambo! Bestel hier je tickets en ga het avontuur aan in Beekse Bergen.

hr-2019-08-28-libema-beekse-bergen-safaripark-029 (3).jpg