5 bijzondere dieren die je kunt spotten in Nederlandse dierentuinen

Olifanten, leeuwen, giraffen en zelfs pinguïns: in bijna elke dierentuin kun je ze wel vinden. Maar wil je écht een uniek dier spotten, dan zul je specifiek op zoek moeten gaan. Wij zetten 5 bijzondere dieren uit de verschillende Nederlandse dierentuinen voor je op rijtje.

Panda’s - Ouwehands Dierenpark

De panda is voor veel mensen een ‘heilige graal’. Zo graag willen ze dit dier zien. In Nederland is er maar één dierentuin waar dat mogelijk is: Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Daar leven reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in een speciaal verblijf, Pandasia genaamd. Dit gedeelte is helemaal in Chinese stijl gebouwd, zodat de dieren zich er helemaal thuis voelen.

De panda is een zeldzame diersoort en ‘staatseigendom’ van China. Dierentuinen moeten de panda’s dan ook huren van het Aziatische land. Dit gaat niet zonder slag of stoot, maar Ouwehands Dierenpark is erin geslaagd om het voor elkaar te krijgen. De Chinese delegatie die de boel kwam inspecteren noemde het verblijf zelfs “het grootste en mooiste pandaverblijf ter wereld”.

Gorilla Bokito - Diergaarde Blijdorp

De beroemdste dierentuinbewoner van Nederland kun je vinden in Rotterdam. Daar, in Diergaarde Blijdorp, woont namelijk Bokito. Deze gorilla was in 2007 even wereldnieuws toen hij erin slaagde om te ontsnappen. Hierbij verwondde Bokito een vaste bezoeker en hij bracht enkele vernielingen aan in het park. Uiteindelijk wist men hem te overmeesteren.

Inmiddels heeft de zilverrug gorilla zijn streken wel afgeleerd. Bokito is een familieman geworden en speelt vaak met zijn kinderen. Ook zorgt hij voor rust in de groep.

Bokito.jpg

Aardvarken - Burgers’ Zoo

Goed, misschien wil jij tijdens een dagje dierentuin alleen spectaculaire roofdieren zien. Iets als ‘aardvarken’ klinkt dan best suf, maar dat is het beslist niet! Deze zoogdieren komen al miljoenen jaren voor en zijn eigenlijk nooit van vorm veranderd. Ook hebben ze niet echt ‘familie’ in het dierenrijk - olifanten en zeekoeien komen enigszins in de buurt qua verwantschap.

Een aardvarken leeft vooral ‘s nachts, maar laat zich ook overdag zien (vooral tijdens voedertijd!). Aardvarkens zijn bovendien erg vriendelijke dieren. De verzorgers kunnen zonder gevaar het verblijf binnen en mogen de dieren zelfs aanraken.

LI9A5373.jpg

Jaguar - Artis

Naast leeuwen, tijgers, jachtluipaarden en lynxen is er nog een grote katachtige die je liever niet in het wild wil tegenkomen: de jaguar. Deze vleeseter heeft de krachtigste beet van alle katachtigen. Zo kan een jaguar als enige grote kat zijn prooi doden door met zijn hoektanden direct de schedel te doorboren. Zo’n beet kan zelfs door het schild van een schildpad heen!

In Artis is een speciaal jaguarverblijf. Daar leven een zwarte en een gevlekte jaguar. In het verblijf kunnen ze klimmen in eeuwenoude olijfbomen en is er gelegenheid om te zwemmen; veel katachtigen houden niet van water, maar jaguars kunnen hier geen genoeg van krijgen.

Neushoorn - Safaripark Beekse Bergen

Er zijn meerdere dierentuinen waar je neushoorns kunt bekijken, maar nergens kom je zo dichtbij deze grote dieren als in Safaripark Beekse Bergen. Bovendien hebben ze hier twee (van de vijf) verschillende soorten: de witte en de zwarte neushoorn.

De witte neushoorn is bijvoorbeeld het op één na zwaarste landdier ter wereld. Alleen een olifant weegt nog zwaarder. De zwarte neushoorn is iets kleiner, maar heeft een veel korter lontje. Dit dier wil je zeker niet boos maken, want anders heb je zo de ‘bulldozer van de savanne’ achter je aan!