Cast De Tocht is er klaar voor: 'Dit komt het dichtst in de buurt van een Elfstedentocht'

Of er ooit nog Elfstedenrijders op de Bonkevaart gaan finishen? Die kans lijkt met het jaar kleiner te worden. Maar ook als het komende winter niet zo hard gaat vriezen, gaat de Elfstedentocht wél door in het gloednieuwe Friso Theater in Leeuwarden. Musical De Tocht staat op het punt om daar in première te gaan en de cast kan niet wachten om de magie van ‘de tocht der tochten’ op spectaculaire wijze over te brengen.

Acteur Thijs Meester kan het haast nog steeds niet bevatten. Op de plek waar nu een nieuw theater met bijna 1.500 stoelen is verrezen, stond vijf maanden geleden nog bijna niks. "De eerste keer dat ik hier binnen liep, was echt mind-blowing. Het is absurd, zo’n grote zaal. Maar als je op het podium staat, voelt het toch ook heel intiem, als een warme deken. Wij raken niet verloren in de grootsheid van het theater, terwijl het publiek vanaf elke plek goed zicht heeft", aldus Meester.

Cast op schaatsles

Het hoogtepunt van het Friso Theater is de unieke, draaiende ijsvloer. Hierdoor ga je als bezoeker van stad tot stad met de schaatsers mee en beleef je alle facetten van een Elfstedentocht. Daarnaast kan een musical over de 'tocht der tochten' natuurlijk niet op schoenen worden verteld. Dat betekende dat de hele cast bij de Sven Kramer Academy op schaatsles ging. "En het was echt ploeteren", blikt Boy Ooteman, die de rol van Rene speelt, terug. "Als 40-plusser vanaf nul beginnen en helemaal een nieuw trucje leren, dat wilde mijn lichaam in eerste instantie niet. Ik moest echt door de kramp heen, maar inmiddels ben ik op het punt aanbeland dat het leuk begint te worden."

Het 'vuur' van de Elfstedentocht

Tijdens de vele trainingsuren op de ijsbaan raakten de acteurs in gesprek met andere schaatsers, vertelt Nandi van Beurden, één van de hoofdrolspelers. "Als ik dan liet vallen dat we bezig waren met een musical over de Elfstedentocht, ging het 'vuur' bij mensen meteen aan. Hun ogen begonnen echt te fonkelen. Je merkt het ook elke winter weer, wanneer Erben Wennemars aanschuift bij een talkshow en heel Nederland zo hoopt dat het gaat gebeuren."

Dat beaamt Maike Boerdam. "Maar ik werk ook veel in België en als ik daar vertel wat ik nu doe, veert men meteen op. Tot mijn verbazing kennen zij de Elfstedentocht ook, terwijl ik dacht dat het echt iets Nederlands was. Ik herinner me bijvoorbeeld nog de tochten uit '85 en '86, toen de televisie bij hoge uitzondering de hele dag aan mocht blijven. Dat was heel bijzonder."

Voor iedereen die droomt van een Elfstedentocht

Het is inmiddels meer dan vijfentwintig jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is verreden. Er zijn generaties die er nog nooit eentje hebben meegemaakt. Meester hoopt daarom een stukje geschiedenis door te geven. "Jongeren horen de verhalen weleens van pa en ma, maar de échte belevenis moet je op een andere manier voelen."

De Tocht is er dan ook voor iedereen die ervan droomt om ooit nog een Elfstedentocht mee te maken, vindt actrice Jolijn Henneman. "Als publiek zit je er echt middenin en krijg je een goed beeld van hoe het voelt om bij een Elfstedentocht aanwezig te zijn. Waarschijnlijk komt-ie niet meer, dus dan komt deze voorstelling toch het dichtst in de buurt."

Musical De Tocht is vanaf vrijdag te zien in het Friso Theater in Leeuwarden.