De cast van Les Misérables werd donderdagavond verrast met een bijzondere onderscheiding: de Dubbel Diamanten Ticket Award. Voor de musical, die tot halverwege november te zien is in ons land, zijn namelijk meer dan 250.000 tickets verkocht.
Na afloop van de voorstelling in Koninklijk Theater Carré kon het geluk niet op bij Freek Bartels, één van de hoofdrolspelers (Javert). "Een kwart miljoen, als je dat hardop zegt... Wauw, dat is echt zoveel. Ik kan het bijna niet bevatten. Je weet natuurlijk dat het, wereldwijd gezien, niet voor niets al zo'n langlopende productie is, dus daar ben je je van tevoren wel van bewust. Maar zeker na de vervelende COVID-tijd is het heerlijk om voor volle zalen te spelen."
Dat beaamt Channah Hewitt (Fantine). "Waar je merkt dat andere voorstellingen nog steeds moeite hebben om publiek terug te krijgen, spelen wij elke avond in een warm bad. Dat is echt een cadeautje. Deze prestatie van 250.000 tickets vind ik dan ook echt ongelooflijk."
'We zijn verwend'
"Een unicum", zo noemt Milan van Waardenburg het. De 29-jarige acteur krijgt veel lof voor zijn rol als Jean-Valjean en geniet elke avond weer. "Of we nu in Groningen, Maastricht of Carré staan; de zalen zitten telkens tot de nok toe gevuld. De kans dat we dit ooit nog een keer gaan meemaken, is echt klein."
"We zijn een beetje verwend", vult Vajèn van den Bosch, die de rol van Eponine speelt, aan. "Ik denk dat we hier met z'n allen enorm van moeten genieten en ook zeker stil mogen staan bij alles wat er gebeurt rondom deze grote, fantastische show. Het is gewoon niet normaal. Als we zo doorgaan, pakken we zeker een award voor 500.000 tickets."
Onvoorstelbaar
Michael Muyderman (Marius) vindt het ook onvoorstelbaar. "Dit is heel bijzonder om mee te maken, want het gaat echt om zoveel verkochte kaarten. Maar ik vind het vooral fijn dat de voorstelling goed tot z'n recht komt. Bijna iedereen die het heeft gezien is enthousiast en vertelt dat weer door aan anderen, waarna die mensen ook komen kijken."
Ook Yannick Plugers, die als Thénardier de meeste lachers op zijn hand kreeg, staat van alle volle zalen te kijken. "Ik had stiekem natuurlijk heel erg gehoopt dat er veel mensen naar het theater zouden komen voor deze prachtige show. Maar een kwart miljoen? Nee, dat had ik nooit verwacht."
Net zo lang door als in Londen?
In Londen is Les Misérables één van de langstlopende theaterproducties ooit. Sinds de première in 1985 is Les Mis altijd te zien geweest op West End. Of dat hier ook zou kunnen? Bartels betwijfelt het. "De voorstelling is tijdloos, maar in Nederland is het ook wel de kracht dat-ie om de zoveel jaar weer terugkomt."
Dat beaamt Muyderman. "Er zat nu vijftien jaar tussen, dus de generatie die het destijds heeft gezien, kan nu de nieuwe generatie weer meenemen. Zo blijft de musical ook daadwerkelijk een 'legende'."
Toch ziet Van den Bosch het er misschien wel van komen. "Ik sprak laatst iemand uit het vak en die zei: 'Dit moet hier toch minstens tien jaar hier staan.' Tja, wie weet..."
"De verkoopcijfers liegen er niet om", zegt Van Waardenburg. "Dus misschien kunnen we beginnen om er eerst nog minstens één jaar aan vast te plakken."