Internationale Dag van de Aap: spot deze apen in de dierentuin

Vandaag, 14 december, is het de internationale dag van de aap! Op deze dag zetten we apen in het zonnetje en waarderen we niet alleen hoe schattig ze zijn, maar wordt er ook om aandacht gevraagd hoe we deze bijzondere dieren kunnen beschermen. Speciaal voor deze speciale dag hebben wij hier verschillende apen - die je kunt spotten in de dierentuin - op een rij gezet.

Goudbuikmangabey’s in Burger’s Zoo

Burgers’ Zoo heeft erg bijzondere bewoners, namelijk de goudbuikmangabey’s. Deze unieke apen hebben een donker gezicht met lichte oogleden. Hierdoor hebben ze een bijzondere expressie als zij hun ogen dichtdoen! Ook zijn de goudbuikmangabey’s zeldzaam; ze komen in het wild alleen in het Democratische Republiek Congo voor. In 2017 werd in Burgers’ Zoo een jong geboren, die tot nu toe goed verzorgd wordt door de volwassen mangabeys. Kom deze unieke mangabeys dus snel bezoeken!

Screenshot (27).png

Bron: Burger's Zoo (YouTube)

Gelada’s in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp heb je zelfs de zeldzame en expressieve gelada’s, die alleen voorkomen in de bergen van Ethiopië. Afgelopen januari en maart zijn er zelfs twee kleintjes geboren onder de gelada’s in Blijdorp, genaamd Sifan en Kaj. Nog een fun fact over deze bijzondere apen; het is de enige apensoort die bijna alleen maar gras eet. Ook zul je ze altijd horen kletsen; zo kun je ze makkelijk spotten als je in Blijdorp bent!

geladaman publiek Diergaarde Blijdorp.jpg

Gorilla’s

Wie kent ze niet: de gorilla’s! Deze bekende apensoort is te zien in verschillende dierentuinen, waaronder Blijdorp, Burgers’ Zoo en safaripark Beekse Bergen. In Blijdorp woont een bekende gorilla, namelijk Bokito. Deze was in 2007 ontsnapt, waarbij een vrouw gewond is geraakt. Uiteindelijk is hij weer teruggebracht naar zijn familie in Blijdorp. Hier is hij een echte familieman die graag met de kleintjes speelt. Zo zijn de meeste gorilla’s; ze leven in groepen van 10 tot 15 samen.

gorilla.jpg

Orang-oetans in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark kun je de bekende orang-oetan vinden, die voornamelijk hoog in de bomen leeft. Dit is de enige mensaap die in Azië voorkomt. Ook lijkt de orang-oetan het meest op mensen, met een grote teen en een opponeerbare duim. Daarnaast leven zij - in tegenstelling tot de meeste apensoorten - alleen. Je zal ze dus niet snel in grote groepen zien. Aangezien deze apen hoog in de bomen leven, klimmen ze ook graag!

orang-oetan.jpg

Chimpansees

In Beekse Bergen en Dierenpark Amersfoort heb je de chimpansees! Deze bekende aapsoort leeft in familiegroepen en zijn bijna 1,5 keer sterker dan de mens (!). Wist je ook dat chimpansees zelfs diverse culturen tonen? De groepen hebben namelijk verschillende manieren in onderlinge omgang en het verzorgen van hun kinderen. Helaas worden ook de chimpansees in het wild bedreigd. Beekse Bergen steunt daarom Stichting Wildlife om bij te dragen aan de bescherming van chimpansees en andere bedreigde apensoorten.

Chimpansee Beekse Bergen.png

Bron: Beekse Bergen (YouTube)