Fun facts over het Spoorwegmuseum

Wat het leukste station van Nederland is? Dat is eigenlijk een retorische vraag, want natuurlijk is dat het Spoorwegmuseum in Utrecht! Hier ontdekken jong en oud de meest interessante feitjes over treinen van vroeger, nu én zelfs de toekomst. Maar hoe en wanneer begon het allemaal? Lees snel verder voor enkele leuke weetjes over het Spoorwegmuseum.

Het museum bestaat bijna 100 jaar

Het Spoorwegmuseum heeft een enorm lange geschiedenis achter de rug. Het begon allemaal in 1927, toen de directie van de spoorwegen samen met G.W. Van Vloten, destijds spoorwegambtenaar, besloot om een echt museum op te richten. Dat heette toen De Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum. Op 5 november 1954 werd het Spoorwegmuseum zoals wij het nu kennen geopend!

Het station komt uit 1874!

Als je het Spoorwegmuseum binnenkomt, ben je in het historische Maliebaanstation. En deze dateert uit 1874! Het station is helemaal gerestaureerd én geeft je echt het gevoel dat je een reiziger bent in de 19e eeuw. Er zijn namelijk wachtkamers van eerste, tweede en derde klasse, een luxe eetzaal en prachtige kroonluchters die helemaal in de sfeer zijn van deze eeuw.

Het Spoorwegmuseum heeft écht een station

Het leukste station van Nederland heeft dus ook een eigen station. Dit is ideaal als je met de trein naar een museum over treinen wil gaan. Vanaf Utrecht Centraal kun je een trein nemen naar het Utrecht Maliebaan station. Zo kom je gelijk in het museum terecht!

Het museum bezit ruim 120 (!) voertuigen

Ja, je leest het goed: het Spoorwegmuseum heeft maar liefst 120 voertuigen in hun bezit! Helaas is er niet genoeg ruimte in het museum om echt alles te tentoonstellen. Daarom zijn veel trams de afgelopen jaren verkocht en sommige treinen zijn elders opgeslagen of uitgeleend aan museumspoorlijnen. Tijdens je bezoek kom je dus niets tekort wat betreft bijzondere treinen!

De oudste stoomlocomotief staat in het museum

Nog een leuk weetje is dat de oudste stoomlocomotief uit ons land in dit museum staat. Dit is de Arend, die in 1839 werd gebouwd en oorspronkelijk werd gebruikt op de eerste spoorlijn van Nederland, die tussen Amsterdam en Haarlem. Dit maakt de Arend dus een cruciaal historisch stuk in de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen.

Tickets met korting voor het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is zeker een enorm leuk uitje voor alle leeftijden. Vandaar dat in onze verkiezing van het allerleukste uitje het Spoorwegmuseum werd verkozen tot het leukste uitje van regio Midden! Ontdek zelf waarom dit het leukste station van Nederland is en koop je tickets met €5,- korting voor het Spoorwegmuseum.

BN2A0483 (3).jpg