Internationale Dag van de IJsbeer: hier kun jij ijsberen bezoeken!

Het is vandaag, 27 februari, de ‘Internationale dag van de IJsbeer’! Niet alleen waarderen we op deze dag deze leuke en unieke beren, maar de ‘feestdag’ gaat ook om het beschermen van hun natuurlijke leefgebied. Ben je benieuwd in welke Nederlandse dierentuinen jij ijsberen kunt bewonderen, en wat ze doen om de ijsberen te beschermen? Lees dan snel verder!

Waarom de Internationale dag van de IJsbeer?

Door de verandering van het klimaat en de snelle opwarming van de aarde smelt het leefgebied van de ijsbeer. Daarom wordt jaarlijks op 27 februari de Internationale dag van de IJsbeer gehouden om aandacht hiervoor te vragen. Zelf kun je al helpen met kleine acties; denk bijvoorbeeld aan de verwarming wat lager zetten of kouder te douchen om energie te besparen (goed voor de ijsberen én jouw portemonnee!). Ook dierentuinen in Nederland zetten zich in voor de bescherming van ijsberen.

Wolodja en Nivi in Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp steunt het WNF-ijsberenproject; een onderzoekscentrum op Spitsbergen. Hier wordt gekeken wat de beste manier is om ijsberen te beschermen en hun toekomst te garanderen. In Blijdorp kun je ijsberen zowel onder als boven water bewonderen! In 2008 werd namelijk het ruime ijsberenverblijf geopend als deel van het Arctica-gebied. Ontdek in de overdekte IJsgrot de ijsberen Wolodja en Nivi, die inmiddels gezellig samenleven. Scoor hier voordelig je tickets en breng snel een bezoekje!

2019 Diergaarde Blijdorp - Persgroep - IJsbeer.jpg

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ook Ouwehands Dierenpark Rhenen steunt de ijsbeer door zich in te zetten voor duurzaamheid; hun koffie wordt CO2 neutraal gebrand én er zijn meer vega opties in de horeca. Daarnaast steunen zij ook verschillende onderzoeken naar ijsberen, waaronder een voortplantingsprogramma en hun gedrag in verschillende leefgebieden.

In Ouwehands leven nu vier ijsberen. In 2019 kreeg één van de ijsberen zelfs een tweeling! Hun verblijf is gebaseerd op moderne ideeën over hun huisvesting, met een zanderige toendra, rotsen én de mogelijkheid om te zwemmen in een miljoen liter water. Kom ze snel bezoeken en bestel je tickets!

Beeld Ouwehands.jpeg