Stanley Burleson geniet als Geest in Disney’s Aladdin

Hoewel Stanley Burleson tijdens zijn rijke carrière vaak als bad guy op het podium stond, heeft hij nu de lachers op zijn hand. De 55-jarige acteur speelt namelijk Geest in Disney’s Aladdin. Burleson geniet intens van zijn rol in deze musical.

Hoe is het om Geest te mogen spelen in Aladdin?
Het is fantastisch, echt een eer. Maar daarnaast is het ook een enorme uitdaging. Zowel fysiek als qua tekst. Het is behoorlijk ‘veel’, dus ik moest flink studeren en trainen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gewoon goed komt.

Wat maakt dit personage zo leuk?
Het is een good guy. In mijn carrière heb ik voornamelijk slechteriken gespeeld, dus het was een verrassing om gevraagd te worden voor deze rol. De Geest helpt immers Aladdin, de held van het verhaal. Iedereen gunt Aladdin, die als een soort Robin Hood opereert, alles. De Geest draagt zijn steentje bij door Aladdins dromen uit te laten komen en dat is een dankbare baan.

In de films werd de Geest vertolkt door grote namen als Robin Williams en Will Smith. Brengt dat druk met zich mee?
Nee, niet echt. Ik heb de films expres onlangs niet gezien, omdat ik niet te veel onder de indruk wilde raken van die twee grootheden en ik anders alleen maar onzeker zou worden. Ik moet het dus doen met mijn eigen talent en karakter. Daarnaast word ik goed geholpen door het script en de samenwerking met de rest van het team. Samen komen we tot een karakter dat net iets anders zal zijn dan alle anderen, maar toch ook een beetje Stanley.

Men gaat waarschijnlijk wel naar het theater met de films in het achterhoofd. Hoe gaan jullie het publiek een onvergetelijke ervaring bezorgen?
Met de magie van live theater! Ook al ben je de films gewend; als je naar het theater gaat en iets gebeurt live voor je ogen, dan weegt dat toch altijd zwaarder. Je fantasie wordt namelijk geprikkeld. Zo hebben we bijvoorbeeld iets gaafs gedaan met het vliegende tapijt. Dat is echt magisch. Tijdens de repetities dacht ik steeds: hoe is dit mogelijk? Het is echt een visueel spektakel.

Stel dat de Geest een wens van jouzelf zou mogen vervullen, wat zou dat dan zijn?
Naarmate je ouder wordt, besef je dat het geluk in het leven in de kleine dingen zit. En ik ben momenteel omringd door allerlei elementen die mij heel gelukkig maken. Het enige wat ik me dus zou kunnen wensen, is dat dat zo mag blijven.

Disney's Aladdin

Disney’s Aladdin is een regelrechte hit! Het wereldberoemde verhaal uit Duizend-en-één-nacht over de charmante straatdief Aladdin en prinses Jasmine was eerder al een daverend succes in de internationale theaters en werd bij ons onderscheiden met maar liefst 8 Musical Awards. De kleurrijke musical vol humor, mooie kostuums, special effects en indrukwekkende dansnummers is exclusief in het AFAS Circustheater in Scheveningen te zien.