Voor het eerst in zes jaar weer leeuwenwelpjes geboren in Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen eten ze de komende tijd beschuit met muisjes. Hier zijn twee weken geleden namelijk vier gezonde Afrikaanse leeuwenwelpjes geboren. En dat is bijzonder, want is het het eerst nestje leeuwen in zes jaar voor het safaripark.

Op de website van Beekse Bergen vertelt dierenverzorgster Mariska Vermij - van Dijk meer over deze bijzondere bevalling. "De moeder heeft vijf welpjes geworpen. Het vijfde welpje heeft het helaas niet gehaald. We zien wel vaker dat dit gebeurt: de leeuw heeft vier tepels en zodra ze geboren worden, barst de strijd los om de tepels. Het komt wel eens dat de vijfde overleeft, maar de kans is groot dat de vijfde dan achterblijft in de groei en het uiteindelijk niet haalt. Treurig, maar zo gaat dat nu eenmaal. We zijn erg blij dat het met de vier welpen erg goed gaat."

Jongetjes of meisjes

Het geslacht van de welpjes is nog niet bekend. Dat kan pas over ongeveer drie weken, wanneer ze wat steviger op hun pootjes staan en een medische check krijgen. Nu zijn er nog stippen op hun vacht zichtbaar, maar die verwijden als ze een jaar oud zijn. Bij mannelijke leeuwen worden de manen dan ook steeds meer zichtbaar.

Speciaal jaar voor Beekse Bergen

In juni mocht Safaripark Beekse Bergen nog 55 kaarsjes uitblazen, dus voor Rens Willemsen (general manager) kan 2023 niet meer stuk. "We zijn erg blij met deze iconische geboorte in dit jubileumjaar. Omdat Beekse Bergen in 1968 is begonnen als Leeuwenpark Beekse Bergen is het extra bijzonder dat juist dit jaar, weer voor het eerst sinds zes jaar, vier jonge welpjes mogen verwelkomen."

De welpjes zijn geboren in het verblijf op de route van de auto- en wandelsafari. Voorlopig zijn ze nog niet zichtbaar voor de bezoekers.