Les Misérables is na veertien jaar eindelijk weer te zien in de Nederlandse theaters. Vorige week ging de legendarische musical in première in Koninklijk Theater Carré en werd meteen overladen met schitterende recensies. Lees de jubelende reacties van de pers en geniet meteen zelf van Les Mis.
De Volkskrant - 5 sterren
"Episch, dat is het juiste woord om de musical Les Misérables mee te omschrijven. Drie uur lang dolen we rond door tumultueus Frankrijk, van 1815 tot aan 1832, het jaar van de studentenopstand in Parijs. (...) De complexe vertelling, gebaseerd op de roman van Victor Hugo, komt goed tot haar recht in deze overdonderende nieuwe versie. De Britse enscenering, met schuivende decors en videoprojecties, was nog niet eerder in Nederland te zien. Vooral na de pauze zijn er geweldige effecten; een actiescène op de barricade vol rondsuizende kogels, een afdaling in het riool onder Parijs."
Algemeen Dagblad - 4 sterren
"Het is in het geval van deze opgefriste versie van Les Misérables echt de som der delen die van deze musical een publiekstrekker maakt. Naar een roman van Victor Hugo van bijna twee eeuwen oud, maar ook in deze tijd vol opstanden en oorlog nog gruwelijk actueel. Kleine nuancering: de producenten nemen decor, belichting en muziek één-op-één over van de rechtenhouders die zetelen op West End in Londen en die zich tot op detailniveau met de Nederlandse uitvoering bemoeien. Dat gaan we de komende maanden vaker zien, met andere kaskrakers uit Londen en van Broadway die onze kant opkomen, zoals Disney’s Aida, The Bodyguard en Grease. Makers en cast van Les Misérables leggen de lat voor hun concurrenten in elk geval duizelingwekkend hoog met hun prestatie."
Trouw - 5 sterren
"Tijdens de première lag zeker tien maal de voorstelling stil vanwege grootse applaussalvo’s na solo’s. Terecht, want de regie van de solo’s mag dan vaak stijf zijn (de acteurs kijken vooral intens de zaal in), de solisten kunnen stuk voor stuk wel prachtig zingen en uithalen: Channah Hewitt (Fantine), Vajèn van den Bosch (Eponine), Freek Bartels (Javert), Michael Muyderman (Marius) en Noah Fontijn (de kleine Gavroche).
Maar de meeste indruk maakt Milan van Waardenburg (Jean Valjean). Wie twijfels had of een 29-jarige geloofwaardig een getergde gevangene kan spelen die zich opwerkt tot burgemeester en uiteindelijk een oude strijdende man wordt: Van Waardenburg kan het. Je gelooft hem helemaal als een schuwe, mishandelde ex-gevangene, én als een oude, wijze en doorleefde man. In zijn warme stem hoor je de rauwe rafels die Valjean door alle butsen opliep. Zijn ogen weerspiegelen levenservaring. Een enorme prestatie."
Parool - Geeft geen sterren
"In de nieuwe versie hebben de arrangementen van de naar klassieke muziek neigende doorgecomponeerde musical een likje Leonard Bernstein gekregen en zijn de donkere natuur- en stadschilderijen van Victor Hugo op de achtergrond sfeerbepalend voor het gehele decor geworden. De barricaden, die centraal staan na de pauze, zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en de manier waarop de zelfmoord van Javert en een vlucht door het Parijse riool in beeld wordt gebracht, is puntgaaf."