De leukste feitjes over Madurodam

Madurodam is één van de meest bekende dagjes uit in ons land. Hier leer je alles over Nederland op een leuke én interactieve manier. Maar het ontstaan van Madurodam zal jou misschien wel verbazen. Lees snel verder om meer te weten over het ontstaan van Madurodam en nog wat andere leuke weetjes!

Het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland

Wist je dat het miniatuurpark eigenlijk een oorlogsmonument was voor George Maduro? Maduro was een Nederlandse rechtenstudent uit Curaçao en een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau. Een jaar na zijn overlijden werd aan hem postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend. Allemaal voor zijn moed en heldhaftige daden in Rijswijk. Daarom werd Madurodam naar hem vernoemd!

Bijdrage aan goede doelen

Jaarlijks geeft het Madurodam Kinderfonds maar liefst rond de 700.000 euro (!) aan projecten voor het ondersteunen van kinderen en jongeren. Vooral om kinderen aan te moedigen om verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Alles om Nederland samen mooier te maken! Het Madurodam Kinderfonds creëert zelf projecten voor en met kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Kinderherdenking op 4 mei.

Alles is op een schaal van 1:25

Ja, je leest het goed! Alles in het park is op een schaal van 1:25. Hoe gaat dit te werk? Op basis van bouwtekeningen berekenen medewerkers hoe klein alles aan het gebouw of monument moet worden. Het onderzoeken van kleur en vorm gaat op basis van vele foto’s. Uiteindelijk wordt het door een machine van kunststof gemaakt. Ook zijn er maar liefst 65.000 inwoners die 25 keer zo klein zijn!

Aan het miniatuur van het Rijksmuseum werd het langst gewerkt

Dat een miniatuurgebouw maken veel tijd kost, is duidelijk. Maar het Rijksmuseum kostte de meeste tijd en moeite. Er werd namelijk in totaal 4100 uur gewerkt aan de miniatuurversie van het Rijksmuseum. Omgerekend is dat 512 dagen werk voor één persoon. Hoe bijzonder is dat?!

Extra feitjes!

Wist je dat er maar liefst 5500 miniboompjes in het park staan? Ieder jaar worden er 55.000 tulpen geplant. Ook zijn er 27 bruggen én 40 bootjes in het park. En uiteraard staat Madurodam in de top 5 'Drukstbezochte Themaparken van Nederland'. Een bezoekje naar Madurodam is en blijft leuk, dus plan snel dit dagje uit met je vrienden of familie!