Op woensdag 11 januari 2023 wordt de 4e Dag van de Elfstedentocht gevierd. Op deze dag komt het culturele en historische belang van dit schaatsevenement weer even in de spotlight te staan. Niet voor niets hopen veel mensen ooit nog een Elfstedentocht mee te maken, aangezien het al meer dan 25 jaar geleden is dat de laatste tocht der tochten werd verreden. Gelukkig kunnen schaatsliefhebbers vanaf september hun hart ophalen in het theater. Musical De Tocht brengt de Elfstedenmagie immers weer tot leven!
De Elfstedenkoorts van Madelène van Beuzekom, één van de initiatiefnemers van De Tocht, is nooit gezakt. "Ik was 9 jaar oud toen de Elfstedentocht van 1997 plaatsvond. Ik herinner het me nog heel goed, want ik woon in het Friese Lemmer. Ik leerde destijds kennen wat de Elfstedentocht precies inhoudt, en vooral wat het gevoel is dat daarbij komt kijken."
Echte verhalen van de Elfstedentocht
Van Beuzekom verloor prompt haar hart aan het schaatsen en wil nu in het theater dat gevoel gaan overbrengen op mensen die naar een Elfstedentocht hunkeren. Daarnaast wil ze mensen bereiken die de tocht der tochten nog nooit hebben beleefd, zoals haar eigen kind. Om de authenticiteit van het verhaal te bewaken, ging ze bij oud-Elfstedenschaatsers te rade. "Ik wilde van hen weten hoe het was. Echte verhalen, dat is het beste startpunt dat je kunt hebben. Met die informatie als blauwdruk hebben we uiteindelijk deze musical gecreëerd."
Musical De Tocht
Vijf vroegere, maar inmiddels gebrouilleerde schaatsvrienden, hebben elkaar ooit beloofd om de Elfstedentocht samen uit te rijden. Belofte maakt schuld, zeker wanneer één van de vrienden een geheim met zich meedraagt. Maar is de band nog wel sterk genoeg? De Tocht vertelt een verhaal van afzien, passie, verbroedering en keuzes maken. De Elfstedentocht als metafoor voor het leven. Vallen en opstaan, samen en alleen. Met indrukwekkende muziek en een fantastische cast, waarvan de eerste namen bekend zijn: Nandi van Beurden, Wolter Weulink en Thijs Meester.
Theater met een ijsbaan
In deze spectaculaire voorstelling wordt bovendien echt geschaatst. "We willen graag dat het publiek ‘meegaat’ met de schaatsers, die echt onderweg zijn", aldus Van Beuzekom. "En om het publiek goed mee te laten gaan in deze grootsheid, hebben we bedacht om de toeschouwers in het midden van de zaal te laten zitten. Daaromheen komt een schijf van ijs te liggen. De schaatsers gaan dus écht om het publiek heen schaatsen."