Sterrenregen voor Disney's AIDA: 'Wat een zintuiglijke achtbaan'

Beeld: Deen van der Meer

Disney’s AIDA is na ruim twintig jaar teruggekeerd in het theater. De geliefde musical ging onlangs in wereldpremière in het AFAS Circustheater Scheveningen en werd meteen met sterren overladen door de aanwezige pers. Laat je inspireren door onderstaande recensies en geniet binnenkort zelf van deze spectaculaire voorstelling. Nu extra voordelig!

Algemeen Dagblad - 5 sterren
"Wat een genot, deze versie van Aida. Wat een zintuiglijke achtbaan ook. Zo veel moois te horen, dankzij Elton Johns composities en de solisten bij wie werkelijk elke noot raak is. Zo veel moois te zien, wat hebben de decorbouwers zich mogen uitleven. Kijk naar de paarse lucht vol palmbomen die weerspiegelen in het water van de Nijl in Egypte, waar het verhaal over de strijd tussen de Egyptenaren en Nubiërs zich afspeelt. Zie het doek boven het podium transformeren in een piramide en vervolgens ingenieus in een bedoeïenentent. Zelfs aan de geur wordt gedacht, als de zaal zich vult met de zoete wierookgeur die de Nubiërs vanaf het podium verspreiden.

Een topcast, waanzinnig decor, belichting en aankleding, een eeuwenoud, maar helaas griezelig actueel thema. Nederland boft echt met zo’n wereldpremière."

Het Parool - Geeft geen sterren
"De musical werd vanaf de Broadwaypremière in maart 2000 wereldwijd voor uitverkochte zalen gespeeld en overladen met onderscheidingen. Dat kon nog jaren zo doorgaan, maar nadat de makers wat dieper in de geschiedenisboeken waren gedoken, moest zowel de cast als het verhaal worden aangepast. Nu wordt met een volledige cast van kleur gespeeld (wat aan de samenstelling van het publiek nauwelijks te merken was) en is de koning van Nubië veranderd in een strijdende koningin. Er zijn ook wat subtiele nationalistische verwijzingen ingeslopen, misschien een wat minder goed idee in deze tijd.

De diverse samenstelling van de cast is vooral te merken in de muziek, die een sterke soul en gospelinjectie heeft gekregen. Het pauzenummer Gezegend Nubië brengt je naar een swingende gospelkerk. Vooral Gaia Aikman als Aida en April Darby als Amneris, de dochter van de farao en beoogde echtgenote van Radames, brengen hun solo’s alsof ze sterren van het Motown-label zijn en zorgen terecht voor enkele showstoppers, waaronder het geestige My strongest suit, door Martine Bijl sterk vertaald als Mijn pakkie an."

Trouw - 4 sterren
"Die cast is sowieso een megatroef. Tegen de strijdende achtergrond gaat het verhaal vooral over de onmogelijke liefde tussen de Nubische prinses Aida (Gaia Aikman) en de Egyptische legerkapitein Radames (Naidjim Severina) die verloofd is met Amneris, de leeghoofdige dochter van de farao (April Darby). Aida is als gevangene een dienstmaagd van Amneris, waardoor een ingewikkelde driehoek ontstaat waarbij de liefde, de pijn en het klem zitten van alle drie diep voelbaar zijn.

De pop-rockmuziek heeft extra percussie gekregen en de songs zitten vol soul waarin met name Aikman en Darby excelleren. Zij zetten de zaal met hun internationale allure en sterke acteerwerk regelmatig op z’n kop met hun radeloze blikken, gepijnigde lichamen, furieuze woede en geweldige zangstemmen. En wanneer Aikman met de Nubiërs zingt over hun Gezegend Nubië is dat zo’n krachtige song, zo’n diep ingeleefd gospelnummer dat zo subtiel is opgebouwd, met zo’n prachtige climax die nergens te vet wordt dat je hart niet anders kan dan overslaan. Het zijn alleen al de krachtige vrouwenrollen die de nieuwe Aida enorm aantrekkelijk maken."

de Volkskrant - 3 sterren
"Veel van de aanpassingen in het verhaal zijn begrijpelijk, zoals een prominenter aandeel van sterke vrouwen en het wegvallen van de tegenstelling tussen wit en zwart. De voorstelling wordt nu gespeeld door enkel acteurs van kleur, wat goed werkt. Er zijn Afrikaanse invloeden toegevoegd in muzikale en spirituele fragmenten, en vooral in bijzonder krachtige dans van choreograaf Darrell Grand Moultrie. Dit zorgt vlak voor de pauze voor mooie scènes in het Nubische district, de plek waar Aida samen is met haar eigen volk. De nummers Dans van de mantel en het gospellied Gezegend Nubië behoren tot de hoogtepunten van de voorstelling.

Wat ook meehelpt is dat er drie sterke hoofdrolspelers zijn gecast. Stralend middelpunt is Gaia Aikman, die in haar rol van Aida gevoelig acteert en geweldig zingt. Naidjim Severina zet een mooie, twijfelende Radames neer, April Darby zingt sterk maar heeft een minder opvallend aandeel in het geheel als verwende dochter van de farao Amneris."