Sta oog in oog met deze grote katten in de dierentuin

Het is vandaag, 8 augustus, International Cat Day. Als je een kat hebt, geef die dan extra liefde! In het teken van deze speciale dag hebben wij hier een paar grote katachtigen die je kunt ontmoeten in de Nederlandse dierentuinen. Deze zijn misschien niet zo zachtaardig als jouw kat thuis, maar zeker net zo bijzonder!

Witte leeuw

In Ouwehands Dierenpark heb je niet zomaar een leeuw, maar echt een bijzondere soort. Dit is namelijk een witte leeuw. Hun vachtkleur wijkt af omdat zij het gen voor de bruine kleur missen. Naast hun vacht verschillen zij bijna niets van de gewone bruine leeuw. Deze leeuwen zijn dus extra bijzonder om te bewonderen in het echt!

steven-watson-ah16zLz256s-unsplash.jpg

Tijgers

Eén van de bekendste katachtigen is de tijger. De Siberische tijger is de grootste en zwaarste tijgersoort die van oorsprong in Noord-China, Zuidoost-Rusland en Siberië voorkomt. Ook zijn ze echte vleeseters; ze gaan op jacht naar grote prooidieren, die soms zelfs zwaarder zijn dan henzelf! De Siberische tijgers kun je in het echt bewonderen in DierenPark Amersfoort, maar ook Burgers’ Zoo, Ouwehands Dierenpark en Blijdorp hebben tijgers.

a-g-YuQgNYku1M8-unsplash.jpg

Lynxen

Deze bijzondere grote katten staan bekend om hun lange oorpluimen, korte staarten en dikke vacht. In Burgers’ Zoo kun je de rode lynxen ontmoeten. Deze katachtige roofdieren komen voornamelijk uit de VS, Mexico en Zuid-Canada en leven vooral in hun eentje. Hoewel ze worden gezien als krachtige roofdieren, behoren ze tot de ‘kleine katten' in deze categorie.

frida-lannerstrom-MruMbGWdj9Q-unsplash.jpg

Jachtluipaard

De jachtluipaard, oftewel een cheeta, is het snelste dier op het land. Ze kunnen maar liefst een snelheid tot 115 kilometer per uur bereiken! Dit doen ze alleen als ze op jacht gaan en niet altijd voor hun plezier. Deze katachtigen kun je in Burgers’ Zoo en in Beekse Bergen bewonderen.

david-groves-bcJUbYd5gTo-unsplash.jpg

Jaguar

Dit is één van de snelste dieren op het land, en ook die kun je bewonderen in de Nederlandse dierentuinen. Deze krachtige katachtigen uit Zuid- en Midden-Amerika zijn solitaire roofdieren en eten verschillende soorten prooidieren. Denk aan vogels, vissen, maar ook groot wild. In Nederland kun je oog in oog staan met deze iconische katachtige in Artis.

Jaguar_FOTO ARTIS, Edwin Butter.jpg

Panters

De Panters kunnen ook niet ontbreken uit dit lijstje. Met hun elegante vacht is het een fascinerende katachtige. In Nederland kun je de zwarte panter bewonderen in het Limburgse themapark Mondo Verde. Voor de Aziatische panters kun je in verschillende dierentuinen terecht. In Ouwehands Dierenpark kun je de Nevelpanter bewonderen en in Burgers’ Zoo heb je de Sri Lanka Panter!

Panter s (Mira)_3.jpg