Theaterbezoek weer in de lift, maar incidentele bezoeker blijft weg

Nederlanders gaan meer naar het theater dan een half jaar geleden. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat in opdracht van Stichting Nationaal Theaterfonds is uitgevoerd. Vooral in het vierde kwartaal van 2022 is een stijging in het theaterbezoek te zien.

Albert Verlinde, voorzitter van Stichting Nationaal Theaterfond, laat in het persbericht weten blij te zijn met deze bemoedigende resultaten. "In totaal heeft 55% van de respondenten minstens één keer recent een theater bezocht, terwijl dit in het derde kwartaal van 2022 nog 49% was." Ook is het positief dat het aantal theaterbezoekers dat vanwege gezondheidsrisico’s theaters mijdt, gehalveerd is van 28% in het eerste kwartaal van ‘22 naar 14% in het vierde kwartaal van het vorige jaar.

Incidentele theaterbezoeker blijft weg

Toch laat het onderzoek ook een negatieve trend zien. Het aandeel volwassenen dat aangeeft incidenteel een Nederlands theater te bezoeken, is in 2022 met 5% naar 60% gedaald. "Van de huidige bezoekers gaat 51% minder naar een theater dan voor de coronacrisis. Dat blijft een zorgwekkende trend. Als grootste reden, al sinds het tweede kwartaal, worden de kosten genoemd. Zeker gezien de huidige situatie in Nederland, waar de basisbehoeftes flink duurder zijn geworden, hebben mensen op dit moment minder te besteden."

8 onmisbare theatervoorstellingen

Gelukkig staan er genoeg leuke producties voor je klaar om 2023 mee door te komen. Check snel onze 8 tips en boek jouw avondje uit!