Zo gaan deze pret- en dierenparken om met duurzaamheid

Het is vandaag, 5 september, Duurzame Dinsdag. Op deze dag staan we stil bij een groene toekomst. Als individu kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, maar ook veel pret- en dierenparken doen hun best als het op duurzaamheid aankomt. Lees daarom snel verder en ontdek hoe deze leuke parken niet alleen draaien om vermaak en sensatie, maar op hun eigen manier ook hun best doen om te zorgen voor een betere toekomst!

Efteling

De Efteling is al jarenlang druk bezig met duurzaamheid. Het park heeft zelfs een duidelijk doel: de Efteling zal klimaatneutraal zijn in 2030 en klimaatpositief in 2032. Om dit te realiseren zijn er bijvoorbeeld 12.000 extra zonnepanelen op het parkeerterrein geplaatst. Ook wordt er energie bespaard door te kiezen voor duurzame onderdelen, denk aan LED-verlichting of zuinigere motoren. Hier kun je de hele duurzaamheidstijdlijn van de Efteling checken.

gondolettaenpagode-efteling2022.jpg

Attractiepark Slagharen

Slagharen is ook begonnen met hun bijdrage aan duurzaamheid. Eén van de initiatieven is het inruilen van diesel door volledig elektrische auto’s onder het management van het park. Ook heeft het park sinds vorig jaar meerdere laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Het park vertelt ook dat ze zijn begonnen met een projectgroep Duurzaamheid om op korte en lange termijn doelstellingen te behalen. Zo heeft het park de eerste stappen gezet naar een groene toekomst!

Slagharen sl 7.jpg

Disneyland Paris

Als één van de grootste pretparken van Europa is Disneyland Paris ook druk bezig met duurzaamheid. In 2020 heeft het park in een gigantisch zonnepanelenpark geïnvesteerd. In totaal zijn dit rond de 67.500 zonnepanelen die maar liefst 17% van de energiebehoefte leveren! Daarnaast zet het park zich al jaren in voor energie-efficiëntie en waterbesparing. Dit omvat o.a. het gebruik van LED-verlichting en het hergebruik van water.

720x450_Disney_9.jpg

Burgers’ Zoo

Naast pretparken zijn ook dierentuinen druk bezig met milieuvriendelijkheid. Burgers’ Zoo heeft zelfs het certificaat van The Green Key. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Naast het besparen van energie, water en grondstoffen, zet het park zich ook in voor internationale organisaties. Burgers’ Zoo ondersteunt namelijk ook het Forest Stewardship Council (FSC) voor verantwoord bosbeheer en de Viswijzer voor duurzame visvangst.

Burgers_Zoo_035.jpg

Apenheul

Ook Apenheul heeft de missie om duurzaam te opereren. Naast o.a. afval scheiden en LED-verlichtingen heeft Apenheul ook een parkeerplaats met zonnepanelen, en gebruikt het park zoveel mogelijk duurzame materialen. Wist je bijvoorbeeld dat hun vloerbedekking gemaakt is van gerecyclede autobanden en spijkerbroeken? Daarnaast werkt Apenheul ook aan het wereldwijde natuurbehoud met het Apenheul Natuurbehoudfonds.

Apenheul-Kiango-HR.jpg