De Matthäus Passion moet je echt een keer meemaken en dit is waarom

De Matthäus Passion is een begrip in Nederland en zit verweven in onze cultuur. Nergens ter wereld wordt dit stuk zo vaak opgevoerd dan bij ons. Honderdduizenden mensen bezoeken jaarlijks een uitvoering en kunnen maar geen genoeg krijgen van dit beroemde muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Maak het nu zelf een keer mee en geniet van deze bijzondere belevenis.

Bach schreef zijn meesterwerk in 1727 en heeft het zelf slechts enkele keren kunnen uitvoeren. Nu, 296 jaar later, bezoeken naar schatting zo’n 250.000 mensen jaarlijks een live uitvoering in Nederland. De Erbarme dich, afkomstig uit dit stuk, domineert daarnaast al jaren de Klassieke Top 100. Een zanger(es), een soloviool die spijt en verdriet overbrengt en subtiele begeleiding van strijkers en kistorgel zorgen ervoor dat je in de grootste concertzalen een speld kunt horen vallen.

Erbarme dich

Altijd weer verschillend

Omdat de Matthäus Passion zich uitstekend leent voor verschillende interpretaties kan elke uitvoering weer verschillend zijn. Soms is er sprake van een enorm koor met 100 zangers, terwijl het stuk ook in een solistische bezetting (8 koorleden) uitgevoerd kan worden. Daarnaast maakt het tempo ook veel verschil: in een laag tempo duurt de Matthäus Passion al snel 4 uur, maar in een vlot tempo ‘slechts’ 2,5 uur. Het betreft echter altijd hetzelfde verhaal: het lijdensverhaal van Jezus op muziek.

Unieke dynamiek

Bach maakt in dit stuk gebruik van twee koren en twee orkesten. De groepen staan tegelijk op het podium, wat zorgt voor een unieke dynamiek. Zo wordt namelijk een situatie van ‘vraag en antwoord’ gecreëerd, waarbij de muziek van links naar rechts beweegt - of juist aan één kant blijft hangen. Bach schreef daarnaast nog andere rollen, zoals de evangelist, Christus en Petrus. Tijdens de uitvoering stappen solisten naar voren in een eigen rol en tussendoor komen de koren in verschillende gedaanten aanzetten.

Extra dimensie

De Matthäus Passion kun je prima zonder voorbereiding bezoeken. De muziek is zo geniaal geschreven dat het sowieso de moeite waard is om dit een keer mee te maken. Maar er zijn niet voor niets ontelbare boeken geschreven over deze compositie, dus als je je er een beetje in verdiept, zal dit wel voor een extra dimensie zorgen. Wellicht is het ook een idee om alvast een paar delen van de Matthäus Passion via Spotify te beluisteren en een vertaling van de tekst bij de hand te hebben. Op die manier dringt het geheel nog beter tot je door.

Bezoek deze favoriete compositie in de passietijd nu zelf en ervaar de symboliek, emotie en troost. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands geeft uitvoeringen door heel het land, dus er is er altijd wel een in de buurt.