Dit zijn bekende theaters in Nederland

In Nederland zijn veel theaters te vinden. Elke middelgrote stad heeft op z’n minst wel een klein theater of schouwburg. Hier trekken veel artiesten langs om op te treden. Deze plekken doen ze sowieso aan, want dit zijn namelijk de grootste theaters in Nederland.

Beatrix Theater - Utrecht

Het Utrechtse Beatrix Theater ligt erg gunstig. Het is immers onderdeel van de Jaarbeurs, dat zich naar het Centraal Station bevindt. In dit theater zijn grotendeels musicals te zien. En dat is niet zo gek, aangezien het Beatrix Theater nu wordt gehuurd door Stage Entertainment. Joop van den Ende opende het theater in 1999 en Chicago was de eerste show die er te zien was. In het Beatrix Theater is plaats voor 1.500 mensen.

Stadsschouwburg Utrecht

In de binnenstad van Utrecht is ook de Stadsschouwburg te vinden. In dit grote gebouw, dat werd ontworpen door architect Willem Dudok, kunnen 1.000 mensen terecht. In de Stadsschouwburg komt van alles voorbij: van cabaret tot dans en van toneel tot familievoorstellingen. Het theater beschikt over twee zalen: de Douwe Egberts Zaal en de Blauwe Zaal - eerstgenoemde is grootst.

Chassé Theater - Breda

Dit theater is te vinden in Breda. Het complex is groot en bevat, naast drie theaterzalen, ook vier bioscoopzalen waar films vertoond worden. Het theaterprogramma is erg verschillend; alle culturele stromingen zijn wel vertegenwoordigd. In de 'hoofdzaal', de Jupilerzaal, passen 1.450 mensen. Hiermee is het meteen het grootste theater van zuidelijk Nederland.

Theater de Veste - Delft

Theater de Veste ligt in Delft. Door de ruime programmering is hier voor ieder wel wat wils te zien. De capaciteit is niet bijster groot (500 plaatsen), maar toch heeft de zaal een uniek karakter vanwege haar schelpvorm. In dit theater vinden ook geregeld congressen, lezingen en bijeenkomsten van bedrijven plaats.

Wilminktheater - Enschede

Dit Enschedese theater is vernoemd naar dichter/schrijver Willem Wilmink. Het Wilminktheater is best nieuw: het werd pas in 2008 geopend door toenmalig Koningin Beatrix. In Oost-Nederland is er geen grotere plek om naar het theater te gaan. De capaciteit van de grootste zaal is 1.062 plaatsen. De stoelen kunnen ook worden verwijderd; dan kunnen hier 1.800 mensen terecht.

De Kleine Komedie - Amsterdam

Één van de oudste theaters van Amsterdam, dat ook wel de ‘cabarettempel’ wordt genoemd. Het gebouw van De Kleine Komedie werd al in 1786 gebouwd en kan nu 503 mensen huisvesten. Als je van comedy houdt, zit je hier wel goed. Van cabaret tot improvisatie en stand-up: allerlei (inter)nationale grootheden staan hier op het podium.

Schouwburg Amstelveen

De Amstelveense schouwburg heeft twee theaterzalen én een filmzaal. Jaarlijks ontvangt de schouwburg 130.000 bezoekers en is daarmee erg populair. Alle bekende shows en artiesten zullen dit theater aandoen tijdens hun tour. Daarnaast worden er ook geregeld operavoorstellingen opgevoerd.

Isala Theater - Capelle a/d IJssel

De naam van dit theater, dat in Capelle aan den IJssel staat, stamt af van de Romeinen. Zij noemden de rivier de IJssel namelijk Isala. Het theater opende in 1999 voor het eerst haar deuren en heeft een intieme sfeer. In de grote zaal passen 500 mensen, terwijl de kleine zaal plek biedt aan 150 man. Overigens is dit theater ook goed te bereiken vanuit Rotterdam.

Bekijk hier alle deals voor een avondje uit!

Stadsschouwburg Groningen

Eén van de urgenste theaters van Noord-Nederland staat in Groningen. In de Stadsschouwburg zit het publiek extra dicht op het podium en heeft de zaal een klassieke indeling - zo zijn er bijvoorbeeld drie balkons. In de zaal is plek voor 750 man en in 1994 werd de Stadsschouwburg Groningen erkend als Rijksmonument.

Luxor Theater - Rotterdam

Het Rotterdamse Luxor Theater heeft twee vestigingen: het Nieuwe Luxor en het Oude Luxor. Het Nieuwe Luxor is het grootst (1.500 plekken) en ligt op de Kop van Zuid. In het stadscentrum is het Oude Luxor (900 plekken) te vinden. Verschillende grootheden hebben hier op het podium gestaan of zijn tijdens hun tournees nog steeds te zien. Let wel goed op voor welke vestiging je een kaartje koopt, want voor je het weet sta je voor de andere deur.

Theater Carré - Amsterdam

Misschien wel het bekendste theater van Nederland. Voor artiesten is het ook altijd extra speciaal om in Theater Carré op te treden. Herman van Veen heeft het record in handen van meeste optredens in Carré: maar liefst 561+ keer stond hij op het podium van dit theater, dat 1.750 plekken heeft. Er vinden trouwens niet alleen theatervoorstellingen plaats; ook concerten worden hier geregeld gehouden.

De Koninklijke Schouwburg - Den Haag

In Den Haag staat één van de oudste schouwburgen van Nederland. Al sinds 1804 vinden in deze Koninklijke Schouwburg voorstellingen plaats. Daarvoor deed het gebouw dienst als stadspaleis voor een prins. Naast voorstellingen van bekende artiesten, is dit ook de thuisbasis van het Nationale Theater - een gezelschap van vaste acteurs die theater maken voor volwassenen en kinderen.

TheaterHangaar - Katwijk aan Zee

De TheaterHangaar in Katwijk aan Zee deed eerst dienst als hangaar voor militaire vliegtuigen. De producenten van hitmusical Soldaat van Oranje vonden dit dé geschikte plek om hun musical over de Tweede Wereldoorlog op de planken te brengen. Natuurlijk moest wel alles zorgvuldig verbouwd worden. De innovatie zaal kan draaien en biedt plaats aan 1.100 mensen.

Parktheater - Eindhoven

In Eindhoven ligt het theater direct aan het Stadswandelpark, vandaar de naam Parktheater. Bij de opening in 1964 was het een uniek gebouw en vandaag de dag komt men er nog graag. Er zijn drie theaterzalen, waarvan de Hertog Jan Zaal met 950 plaatsen de grootste is.

DeLaMar Theater - Amsterdam

Nog een theater uit Amsterdam op de lijst: het DeLaMar Theater. Het is vernoemd naar voormalig acteur en regisseur Nap de la Mar. In 2010 is het helemaal gerenoveerd en er passen erg veel mensen in. De Wim Sonneveld Zaal heeft immers 950 stoelen en de Mary Dresselhuys Zaal biedt plek aan 600 mensen. De foyer is ruim opgezet en er zijn verschillende plekken waar je een kopje koffie kunt drinken.

Theater aan het Vrijthof - Maastricht

Tot slot nog een theater dat middenin Maastricht staat: het Theater aan het Vrijthof. In dit multifunctionele gebouw zijn onder meer musicals, cabaret-, dans- en theatervoorstellingen en klassieke concerten te zien. In de grote zaal passen ongeveer 900 mensen, terwijl er in de kleine zaal 110 plekken zijn.

Bron afbeelding: Het Nationale Theater