Dit zijn de grootste concertgebouwen in Nederland

In Nederland kun je op veel plekken genieten van klassieke muziek. Maar voor de optimale live beleving, denk bijvoorbeeld aan de akoestiek, wil je natuurlijk een toplocatie bezoeken. Gelukkig zijn er veel opties. Lees snel verder en check waar jij heen moet gaan om een klassiek concert bij te wonen.

De Doelen - Rotterdam

In dit Rotterdamse complex worden jaarlijks ruim 600 concerten gegeven. Zo is De Doelen bijvoorbeeld de thuishaven van het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Naast klassieke concerten worden hier nog veel meer concerten en evenementen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het International Film Festival Rotterdam, klassieke concerten voor kinderen en concerten van wereldmuziek.

Stopera - Amsterdam

In dit bijzondere gebouw, gelegen in Amsterdam, bevinden zich een theaterzaal én het stadhuis. Naast ballet en opera vinden in dat theater regelmatig klassieke concerten plaats. In de zaal is plek voor 1.633 bezoekers en de foyers kijken uit op de Amstel. Bovendien ligt dit gebouw centraal gelegen, waardoor het op meerdere manieren goed bereikbaar is.

Amare - Den Haag

Den Haag is een gloednieuw gebouw voor kunst en cultuur rijker. Amare opende in 2021 haar deuren en is meteen het nieuwe onderkomen van onder meer Het Residentie Orkest. Ook zit het Koninklijk Conservatorium op deze plek gevestigd. In de zaal, waarin ruim 1.500 mensen passen, worden geregeld klassieke concerten gegeven door nationale en internationale artiesten.

Musis Sacrum - Arnhem

Dit concertgebouw is te vinden in Arnhem. Musis stamt al uit 1847, maar is in de loop der jaren flink gerenoveerd. De multifunctionele zaal is makkelijk aan te passen en kan tussen de 1.000 en 2.000 mensen huisvesten. Het klassieke aanbod is groot, mede dankzij de aanwezigheid van Phion. Dit orkest van Gelderland en Overijssel heeft namelijk haar thuisbasis in Musis.

De Harmonie - Leeuwarden

Wie in Friesland een klassiek concert wil bezoeken, doet er zeker goed aan om naar Leeuwarden af te reizen. Hier staat namelijk Stadsschouwburg De Harmonie. Naast theater en andere voorstellingen programmeert De Harmonie veel klassieke concerten. Het aanbod is maandelijks goed gevuld, dus kies iets uit en neem plaats op één van de 900 stoelen.

Stadsgehoorzaal - Leiden

Dit concertgebouw staat al 200 jaar in Leiden, op een kwartier lopen vanaf het Centraal Station. Tegenwoordig is dit ook de plek waar de Leidse schouwburg zit, maar nog steeds vinden er ook (klassieke) concerten plaats. Aangezien de Stadsgehoorzaal 3 zalen heeft, zal er altijd wel iets spelen waar jij voor te porren bent. Tourende artiesten zullen deze plek zeker niet overslaan!

Muziekgebouw Frits Philips - Eindhoven

Dit concertgebouw is vernoemd naar één van de zonen van een oprichter van de Philipsfabrieken. Het kan daarom niet anders dat deze locatie, in 1992 geopend door toenmalig koningin Beatrix, in Eindhoven ligt. Duizenden solisten en orkesten - van (inter)nationale allure - hebben hier al opgetreden. En nog steeds staan er jaarlijks veel klassieke concerten op het programma.

Het Koninklijk Concertgebouw - Amsterdam

Wil je van de crème de la crème op het gebied van klassieke muziek genieten? Dan móét je een keer naar het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Gelegen aan het Museumplein biedt deze plek alles wat een muziekliefhebber maar kan wensen. Dit is bovendien een van de meest indrukwekkende concertgebouwen van het land. In de Grote Zaal passen 1.974 mensen en in de Kleine Zaal bevinden zich 437 stoelen. Ook is dit de thuisbasis van het befaamde Concertgebouworkest.

Muziekgebouw aan ‘t IJ - Amsterdam

Langs de oever van het IJ, in Amsterdam-Oost, staat het Muziekgebouw. De focus ligt op eigentijdse klassieke muziek. Verwacht dus niet meteen Brahms of Mozart. In de zaal kunnen muren, vloer, plafond en stoelen schuiven. Zo kan de ideale akoestiek worden bepaald voor het desbetreffende concert. Van intieme ‘huiskamer’ tot grote orkestruimte: de zaal kan vele gedaanten aannemen.

TivoliVredenburg - Utrecht

TivoliVredenburg is een complex met 5 concertzalen in Utrecht. In totaal passen hier maar liefst 5.500 mensen in. Alle muziekgenres worden in TivoliVredenburg geprogrammeerd, dus ook klassiek. Helemaal speciaal is het lunchpauzeconcert, elke vrijdagmiddag. Dit is gratis en ook online te volgen. Maar natuurlijk kun je ook gewoon een kaartje kopen voor een bepaald concert.

Bron afbeelding: Het Concertgebouw