Hoe groen zijn deze uitjes?

Een dagje uit in eigen land naar een pretpark of dierentuin blijft altijd leuk. Maar je kunt je vast voorstellen dat deze parken enorm veel energie en elektriciteit slurpen. De grandioze attracties en shows met alles erop en eraan zijn helaas niet altijd groen. Gelukkig zijn er genoeg uitjes die hun best doen om zo duurzaam mogelijk te blijven. We hebben er hier een paar in het bijzonder uitgelicht.

Efteling

De Efteling zet zich al jarenlang in voor het zo veel mogelijk besparen van energie. Dit jaar heeft het park maar liefst 12.000 extra zonnepanelen op hun parkeerterrein geplaatst. Ook kopen zij 100% Europese windstroom in. Op die manier wordt alle benodigde energie voor de befaamde attracties zoveel mogelijk opgewekt uit eigen duurzame bronnen. Het iconische pretpark heeft het doel om in 2032 klimaat positief te zijn. Check hier hun duurzaamheidslijn!

68569_fullimage_efteling2_1360x.jpg

Attractiepark Toverland

Het magische pretpark Toverland richt zich vooral op de biodiversiteit van het landschap. Zo zijn bijvoorbeeld hun bestrijdingsmiddelen en kunstmest biologisch, en maken zij gebruik van helofytenfilters voor het zuiveren van afvalwater. Ook spannen zij zich in voor het minimaliseren van food waste in hun restaurants. Naast het centraal zetten van de biodiversiteit is Toverland ook bezig met het opzetten van zonnepanelen, om het themapark zo groen mogelijk te maken!

WF_05.jpg

Diergaarde Blijdorp

Blijdorp begon als één van de eerste dierentuinen met het gebruiken van LED-verlichting, sinds 2012. Hierdoor bespaarden zij 30% energie per jaar (dit staat gelijk aan bijna 50 huishoudens!). Ook zit het dak van het Oceanium vol met zonnepanelen. Zo worden de penguins zo duurzaam mogelijk verkoeld! Naast duurzame energie heeft Blijdorp ook biologisch afbreekbare tasjes, die in slechts één jaar kunnen worden afgebroken.

Oceanium.jpg

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ook bij Ouwehands Dierenpark doen ze hun best om zo groen mogelijk te blijven, in samenwerking met goede doelen. Het scheiden van afval gebeurt hier goed, waarna al het afval weer nuttig wordt hergebruikt. PET-flesjes kunnen worden ingeleverd voor stichting Bears in Mind. Zin in koffie? Met een kopje koffie in Ouwehands draag jij bij aan de bescherming van het Amazoneregenwoud en de verduurzaming van landbouw!

olifant.jpg

Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort zet zich ook in voor groene oplossingen. Naast het gebruik van LED-verlichtingen, zonnepanelen en een zonneboiler, hebben zij ook duurzame producten in de horeca. Daarnaast is hun parkeergarage gebouwd van tweedehands materialen. Heb je oude mobieltjes? Lever die dan hier in, want de grondstoffen worden gebruikt voor nieuwe telefoons. De opbrengst van deze actie zal naar het Wildlife Fund gaan, dat zich richt op de bescherming van wilde dieren.

Kopie van Zomeravonden1 DierenPark Amersfoort.jpg