Fun facts over de Efteling

De Efteling: wie kent het niet? Het iconische pretpark biedt vermaak voor jong en oud en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Ben je nieuwsgierig naar het ontstaan van de Efteling en andere interessante weetjes? Lees dan snel verder, want we hebben een paarfun factsover het sprookjespark voor je op een rij gezet!

De Efteling is het eerste pretpark van Nederland!

De beginselen van de Efteling stammen al uit 1933 (!) Op de plek van de hedendaagse Efteling bevond zich toen een sport- en wandelpark. Uiteindelijk werd in 1950 ‘Stichting Natuurpark de Efteling’ opgericht, met het doel om bewoners in de buurt zoveel mogelijk te laten bewegen. De opening van het Sprookjesbos in 1952 markeerde dan ook het échte begin van wat de Efteling nu is.

De allereerste attractie van de Efteling…

Het beroemde Sprookjesbos vormde dan ook echt de basis van de Efteling zoals wij die nu kennen, met bekende figuren als Langnek, Doornroosje en Sneeuwwitje. Het duurde maar liefst 2 jaar om 10 sprookjes waar te maken. Inmiddels heeft het bos 30 verschillende sprookjes, waarvan de nieuwste toevoeging ‘De Zes Zwanen’ is. Genoeg te zien dus!

Op naar sensatie: de eerste achtbaan

De basis van de Efteling is natuurlijk de nostalgie van de sprookjes. Maar begin jaren ‘80 ging het attractiepark zich óók richten op wat meer thrill voor de bezoekers. Zo was daar in 1981 de Python; de allereerste achtbaan van de Efteling. Gelijk was deze attractie al een groot succes!

Uitbreiding van de sprookjes in de jaren ‘80

Rond 1984 ging de Efteling weer terug naar het uitbreiden van hun belangrijkste karakteristiek; de nostalgische sprookjes. Dit moment betekende ook de opkomst van bekende familieattracties zoals Fata Morgana, de Droomvlucht, het Volk van Laaf en Carnaval Festival. Zo kwamen er steeds meer sprookjes tot leven!

Ontstaan van het Efteling Hotel

Om van een dagje Efteling een groter feest te maken voor bezoekers, opende het pretpark in 1992 haar eigen hotel: het bekende Efteling Hotel. In 2008 verwelkomden zij hun miljoenste bezoeker! Het hotel heeft inmiddels meer dan 20 themasuites, met een eigen unieke sfeer. Dit maakt de Efteling dus ideaal voor een weekendje weg!

Nog extra weetjes…

In 1952 kostte een kaartje voor de Efteling ‘maar’ 80 guldencent (vandaag de dag zou dat, omgerekend, slechts 36 eurocent zijn)! De bekende prullenbak Holle Bolle Gijs verwerkt tot 4000 liter afval per dag. Wist je dat de Indische Waterlelies het meest populaire en geliefde Efteling-sprookje is? De Efteling staat ook in de top 3 van de meest bezochte pretparken in Europa, samen met toppers als Disneyland en het Europa-park. Een dagje uit naar dit betoverende park kan dus echt niet missen!